Keuzehulp ledarmaturen – welk model moet ik kiezen

Tip 1:  Kijk naar de lumenoutput en vergelijk op basis daarvan ledarmaturen.
Tip 2: Het wattage zegt weinig over de werkelijke prestatie van een armatuur
Tip 3: Vergelijk ledarmaturen ook met een gasontladingsarmatuur

In 2014 waren wij het eerste bedrijf dat ledarmaturen verkocht voor de verlichting van een paardenbak, op dit moment zijn er meerdere bedrijven die diverse armaturen aanbieden waardoor het moeilijk is om een keuze te maken. Wat belangrijk is bij de keuze van een armatuur, is het doel dat u wilt bereiken. Het doel van een manegehouder is vaak tweeledig: besparen op stroomkosten én goede verlichting. Zonder enige kennis van de ledtechniek is deze keuze moeilijk te maken. Wij helpen u hierbij.

Efficiency van led

Er zijn vele fabrikanten van leds die ieder meer of minder succesvol zijn in het omzetten van elektriciteit naar licht, een maatstaf hiervoor is de verhouding lumen/watt. Een andere maatstaf is de  de efficiency van de led, met andere woorden: welk deel van het wattage wordt licht en welk deel wordt warmte.

Elektriciteit wordt omgezet in twee zaken: licht en warmte. Als voorbeeld: Een ouderwetse gloeilamp van 40 watt heeft een efficiency van ca 2%: maar liefst 98% van het wattage wordt omgezet naar warmte, slechts 2% wordt licht. Een 400 watt gasontladingsarmatuur (werkelijk verbruik ca 440 watt) heeft een efficiency van ongeveer 36%, een Chinese vierkante led zit hier nog onder met ca 25%. Wij maken gebruik van Cree leds en deze hebben een efficiency van ca 55%: van iedere watt wordt maar liefst 55% gebruikt voor licht en slechts 45% is warmte. In onderstaande grafiek is de lumen/watt verhouding aangegeven.

Aangezien u betaald per afgenomen kWu is het belangrijk om led te gebruiken met een zo’n hoog mogelijke lumen/watt verhouding aangezien warmte voor onze toepassing niet nodig is.

Goede vervanger van een 400 watt gasontladingsarmatuur

Tot dit jaar was een 400 watt gasontladingsarmatuur de basis voor het verlichten van een paardenbak. Een gasontladingsarmatuur zit op ca 30.000-33.000 lumen. Het aantal lumens is een maatstaf over hoeveel licht wordt geproduceerd: hoe hoger het aantal lumens, hoe lichter het oppervlakte zal zijn. Voor het vervangen van een gasontladingsarmatuur voor een ledarmatuur moet gekeken worden naar de lumenoutput en niet naar het wattage van een armatuur, immers hierboven hebben wij uitgelegd dat niet iedere led even efficient omgaat met energie. In onderstaande tabel hebben wij dit inzichtelijk gemaakt.

Uit deze tabel blijkt dat een Chinees 150 watt ledarmatuur (ca 15000 lumen) en een 120 watt SPB ledarmatuur (ca 16000 lumen) bij lange na niet zoveel licht geven als een voordelig 400 watt gasontladingsarmatuur (ca 30.000 lumen). Chinese leds herkent u aan de vierkante vorm, deze zijn van slechte kwaliteit, hebben een lage lumenoutput en kosten vrij weinig, hiervoor geldt de term “goedkoop is duurkoop”.  Een kwalitatief goed ledarmatuur met een hoge lumenoutput vergt een bepaalde investering, maar daarvoor krijgt u wél een armatuur dat vergelijkbaar is met een 400 watt gasontladingsarmatuur. Diverse merken hebben 200-300 watt ledarmaturen wat veelal een investering vergt van 800-900 euro per armatuur. Wij bouwen onze eigen armaturen en kunnen met betere kwaliteit onderdelen, u een aantrekkelijker palet armaturen bieden. Wij informeren u graag over onze betaalbare ledarmaturen model 24 en model 30.