Rijbakverlichting: Led of gasontlading?

Rijbakverlichting: Led of gasontlading?

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij gasontlading of led adviseren als rijbakverlichting. Gezien de alsmaar stijgende energiekosten én de maatschappelijke drang naar energiebesparing gaan wij hier dieper op in.

Budget
De allereerste vraag die gesteld moet worden, is of uw budget hierop ingericht is. De initiële investering in ledarmaturen is flink hoger dan de aanschaf van gasontladingsarmaturen aangezien één ledarmatuur ca vier keer duurder is dan een gasontladingsarmatuur. Bij een lichtplan met drie masten stijgt uw initiële investering in armaturen dus al met ca 1000 euro, gaat u jumping beoefenen in uw paardenbak, dan verdubbeld uw investering in rijbakverlichting omdat u aan beide zijden hetzelfde aantal lichtmasten nodig heeft. Na deze investering gaat de teller lopen voor onderhoudskosten én energiekosten.

Stroomverbruik
Het belangrijkste voordeel van led is het beperkte stroomverbruik. Een gasontladingsarmatuur van 400 watt kan qua lichtopbrengst vervangen worden voor een ledarmatuur van 150 watt waardoor u iedere seconde 250 watt aan stroomverbruik bespaard, indien u vier masten heeft staan bespaart u 1 kwh per uur. Door te investeren in led, verbruikt u nog maar een fractie van de energie die u anders nodig zou hebben.

Meer energiebesparing
Overgaan naar led is al een besparing op zich, maar er is meer besparing mogelijk. U kunt led ook direct aan- en uitschakelen wat met gasontlading niet mogelijk is. Gasontladingsarmaturen moeten eerst afkoelen voordat deze opnieuw kunnen worden gestart, dit neemt ca 10 minuten in beslag waardoor een paardenbak die 10 minuten niet wordt gebruikt, blijvend verlicht moet worden. Gebruikt u ledverlichting, dan kunt u die 10 minuten de ledarmaturen uitzetten waardoor uw besparingen zullen toenemen.

Onderhoudskosten
Gasontladingslampen gaan ca 8000 uur mee, maar de lichtopbrengst én lichtkleur neemt af gedurende de loop van de tijd. Het eerder vervangen van lampen is derhalve aan te raden, maar een kostbare aangelegenheid. Heeft u een rij van vier masten waarvan één lamp stuk is, dan kunt u hierin een nieuwe lamp zetten (a 35 euro). Maar deze nieuwe lamp geeft meer licht en heeft een andere lichtkleur dan de overige drie lampen waardoor u eigenlijk verplicht bent om alle lampen te vervangen. Het per abuis uitzetten en aanzetten van lampen, kan zo een dure aangelegenheid worden.

Meterkast
Wat vaak een ondergeschoven kindje is, en veelal wordt vergeten, is het feit dat er ruimte moet zijn op de groep waar u de armaturen wil gaan aansluiten. Op iedere groep kan maximaal 3600 watt aangesloten worden en veelal is bij de aanleg van stallen of paardenbak géén rekening gehouden met de aan te leggen verlichting waardoor een nieuwe groep moet worden geplaatst of veel onnodige stroomstoringen kunnen ontstaan vanwege overbelasting. 6 ledarmaturen van 150 watt neemt minder vermogen dan een tosti ijzer en past veelal nog wel op een groep.

Lichtbeeld
Ledarmaturen hebben het voordeel dat ze het licht in een paardenbak breder spreiden dan gasontladingsarmaturen, een bredere spreiding zorgt voor soepele overgangen en minder donkere vlekken die als vervelend worden ervaren tijdens het paardrijden.

Duurzaamheid
In de huidige samenleving speelt duurzaamheid een belangrijke rol, een rol die u kunt gebruiken om u te onderscheiden van uw concurrenten. De keuze voor ledverlichting geeft u al een pre ten opzichte van concurrenten die nog met stroomvreters werken.

Wilt u meer informatie over ledverlichting? Kijk dan op onze pagina met ledverlichting.