Rijbakverlichting - zelf installeren

De installatie van de rijbakverlichting is eenvoudig zelf uit te voeren. Op deze pagina treft u de informatie aan om rijbakverlichting te monteren.  Het is ook mogelijk dat wij de lichtmasten voor u installeren. Neem hiervoor contact met ons op.

Aantal masten
Op de pagina met lichtplannen kunt u een indruk krijgen hoeveel lichtmasten u nodig heeft.

Let op: Indien u springt in uw paardenbak heeft aan beide zijden van de paardenbak lichtmasten nodig voor goed zicht op de hindernissen en voorkoming van schaduw.

Grondkabel
Voor de aanleg van rijbakverlichting heeft u grondkabel nodig voor de gehele lengte vanaf het dichtstbijzijnde stroompunt in een schuur, loods of woning tot aan de laatste lichtmast. Zorg ervoor dat u voldoende meters besteld.

Let op: Per lichtmast heeft u één gietmofpakket nodig waarmee u de stroomkabel van de lichtmast aansluit op de grondkabel.

Montage van de rijbakverlichting
Het monteren van de lichtmasten en het storten van de fundering is eenvoudig te doen, bij levering van uw bestelling is een duidelijke installatie-instructie bijgevoegd.

Voor het storten van de funderingen in stevige grond kunt u op onze website een korte instructie vinden. Heeft u een slappe bodem zoals veengrond of recentelijk losgewoelde grond, dan moet de fundering verzwaard worden. U kunt het storten van de funderingen ook aan ons uitbesteden, zelfs in erg slappe gronden kunnen wij de juiste funderingen voor de rijbakverlichting storten.

Tip: De gehele montage kunnen wij ook voor u uitvoeren, ons montageteam komt dan op afspraak bij u langs om de lichtmasten te plaatsen.

Fundering

Een goede fundering van de lichtmast is belangrijk voor een stormvaste montage. Kies zorgvuldig de locatie van de lichtmasten uit en zorg ervoor dat geen bomen, takken, omheining of andere hindernissen het neerhalen of oprichten van de lichtmasten in de weg staan.
Voor de fundering in vaste grond graaft u een gat van 40 cm bij 40 cm en 80 tot 100 cm diep. Hierin stort u  snelbeton conform instructie op de verpakking van het beton. Deze zakken snelbeton koopt u voordelig bij de lokale bouwmarkt.

Gat van 40 x 40 x 80 a 100 cm

Kantelanker

Het kantelanker is hieronder compleet gemonteerd op de foto te zien. Let bij plaatsing op de positie van het scharnierpunt, dat is slechts bij instorten van het kantelanker te bepalen.

compleet gemonteerd anker

Plaatsen kantelanker

Onmiddelijk nadat het beton is gestort, drukt u het complete kantelanker in het beton. Let op de positie van het scharnierpunt, dat is eenmalig te bepalen bij het instorten van het kantelanker. Zorg ervoor dat de uiteinden van de bouten niet te veel uit elkaar worden gedrukt en dat het anker horizontaal wordt geplaatst. Direct na het instorten kunt u het anker nog een beetje bijstellen, gebruik hierbij een waterpas.

anker in beton storten

Bijstellen kantelankerplaat

Het kantelankerplaat is na installatie nog horizontaal en verticaal bij te stellen door het bijdraaien van de moeren.
Belangrijk: zorg na installatie van de lichtmast dat alle moeren strak aangedraaid zijn. Controleer dit jaarlijks.

Bijstellen kantelanker

Bevestiging van het armatuur aan de lichtmast

Het armatuur kunt u met behulp van de bijgeleverde beugel, monteren aan de lichtmast. U kunt maximaal twee armaturen aan één lichtmast monteren.