Energiebesparing met rijbakverlichting

Doordat de overheid de belastingen op energie alsmaar verhoogt, beginnen de stroomkosten meer en meer te drukken op het alsmaar krapper wordende budget van onze doelgroep waardoor consumenten meer en meer bewust worden van en op zoek zijn naar energiebesparingsmogelijkheden. Energie besparen hoeft niet ten koste te gaan van minder comfort of mindere prestaties, zolang u maar weet waar u op moet letten.

Bij de verlichting van een paardenbak zijn voldoende mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Veel paardenbakken worden nog steeds verlicht met halogeenlampen, ouderwetse bouwlampen of gasontladingsarmaturen van 400 watt die een werkelijk verbruik hebben van 435 watt. Een groep mensen hebben de voorgaande armaturen al vervangen door ledarmaturen waarbij een deel (onbewust) hebben gekozen voor armaturen met een fors mindere lumenoutput en dus veel minder licht in de paardenbak. Nadelen van veel minder licht in de paardenbak zijn dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, klanten van maneges kunnen mopperen omdat ze niet goed meer kunnen zien hoe en waar ze rijden, onrustige paarden door teveel schaduwwerking en ga maar door.

Met regelmaat krijgen wij vragen van manegehouders dat de armuren die zij elders hebben gekocht, toch te weinig licht geven ten opzichte van de oude vertrouwde gasontladingsarmaturen. Donkere delen in de paardenbak en teveel schaduwwerking waardoor paardrijden bij donker niet meer prettig is. In sommige gevallen kunnen wij de prestaties van de ledarmaturen upgraden, maar vaak ook niet.

Kijkend naar de oorzaken van de klachten, blijkt toch vaak dat de onbekendheid met de materie de oorzaak is waardoor verkeerde armaturen gekocht zijn. Wij hebben geconstateerd dat veel mensen te weinig letten op de lumenoutput van een armatuur en aannemen dat een 400 watt gasontladingsarmatuur (dat in onze optiek qua lichtoutput de standaard is) eenvoudig vervangen kan worden door een 70 watt of 100 watt armatuur van 5.000 to 10.000 lumen. Een forse energiebesparing die echter ten koste gaat van de prestaties en comfort. Wat men niet beseft is dat 5000-7000 lumen slechts 16 tot 25% is van de lumenoutput van een gasontladingsarmatuur van 400 watt. Een derlijk laag lumenoutput betekent dat 4 tot 6x zoveel armaturen moeten worden opgehangen voor hetzelfde resultaat als een gasontladingsarmatuur. Daar gaat uw energiebesparing van de rijbakverlichting.

Bij aanschaf van een ledarmatuur moet u altijd letten op de lumenoutput en de lumens per watt. Doordat een gasontladingsarmatuur het licht in een relatief sterke bundel vooruit werpt en ledarmaturen een bredere lichtspreiding hebben, heeft voor een vergelijkbaar resultaat minimaal 25.000 lumen nodig. Met een dergelijk armatuur kunt u één gasontladingsrmatuur vervangen zonder af te dingen op het verlichtingsniveau in een paardenbak, en dus comfort.

Voortdurend zijn wij de prestaties van onze armaturen aan het verbeteren, het meest verkochte model (Model 24) geeft nu ca 25.500 lumen bij 150 watt en is hiermee hele goede vervanger voor een 400 watt gasontladingsarmatuur. Uw energiebesparing bedraagt maar liefst 65% zonder af te doen op comfort of prestaties. Geen morrende klanten, geen schaduwwerking en geen gevaarlijkse situaties.

Wilt u meer informatie over onze armaturen en energiebesparing, neem dan contact met ons op.