MEEST GESTELDE VRAGEN

Onderstaand treft u de meest gestelde vragen aan, neem contact met ons op wanneer u vraag er niet bij staat.

Installeren jullie ook de lichtmasten?
Ja, ons montageteam kan de lichtmasten voor u plaatsen. Het team sluit de lichtmasten echter niet aan op uw meterkast, dit dient u uit te laten voeren door een electricien of in eigen beheer te doen.
Wat is het verschil tussen led- en gasontladingsarmaturen
Gasontlading is een verouderde en geheel uitontwikkelde techniek waarbij een stroom door een gas loopt waardoor vervolgens licht en warmte ontstaat. Meer informatie vindt u op Wikipedia. Wij maken gebruik van de 400 watt armaturen, deze hebben een opbrengst van slechts 95 lumen per watt. De technologische ontwikkeling staat stil waardoor geen verbetering te verwachten is.
.
Led is een relatief nieuwe techniek waarbij licht ontstaat zodra een elektrische stroom door een elektronische halfgeleidercomponent loopt. Meer informatie vindt u op Wikipedia. Twee jaar geleden is led met 110 lumen per watt krachtig genoeg geworden om deze toe te passen als rijbakverlichting. De huidige lichtopbrengst van led is nu maximaal 156 lumen per watt, maar liefst 40% meer. De technologische ontwikkeling staat niet stil waardoor komende jaren dit verder zal toenemen.
Wanneer is het verstandig om te kiezen voor led?

De investering in ledarmaturen is groter dan de investering in gasontladingsarmaturen, maar als u de kosten per branduur vergelijkt dan is ledverlichting goedkoper omdat led tot wel 70% zuiniger omspringt met energie. Ook als u geen vrije groep in uw meterkast over heeft, of geen ruimte meer heeft in uw huidige groepen dan kan led een overweging zijn omdat dit veelal zonder extra groep in te passen valt.

Ook in het gebruik is ledverlichting handiger:

  • geen opwarm- of afkoeltijd meer
  • direct in- en uitschakelen
  • veelal beter in te passen in een lichtplan omdat wattage door ons te bepalen is
  • vanwege hogere lichtopbrengst per watt vergt installatie minder van de meterkast (verschil ca 70% minder stroomverbruik)
  • extreem lange levensduur tot wel 150.000 uren
Wat is de levertijd van mijn bestelling?
De lichtmasten en armaturen zijn op voorraad, wij streven ernaar om uw bestelling binnen een aantal dagen af te leveren.
Zijn de masten stormvast

De masten zijn in principe stormvast wanneer de fundering zwaar genoeg is uitgevoerd en de bouten van het anker goed zijn aangedraaid. Dit is echter geen garantie dat iedere mast iedere storm of windstoot kan weerstaan. Voor iedere locatie is dit weer anders: woont u aan de kust of woont u in open gebied en/of heeft u twee armaturen in de mast, dan zult u de masten eerder moeten neerhalen dan wanneer u in bosrijk gebied woont.

Het is uw verantwoordelijkheid om te beoordelen of de masten kunnen blijven staan of neergehaald moeten worden. De masten neerhalen is een eenvoudig klusje en voorkomt veel ellende.

Maken jullie ook lichtplannen op maat?
Ja, wij maken graag een lichtplan voor u op maat, uiteraard vrijblijvend.
In wat voor landen leveren jullie?
Sinds 2014 leveren wij in alle Europese landen. Voor sommige landen kan een toeslag gelden, neem hiervoor contact met ons op.
Ik heb een buitenlands btw nummer, moet ik ook btw betalen?
Indien u een geldig Belgisch btw-nummer heeft, kunt u deze bij uw bestelling doorgeven waardoor wij de btw kunnen verleggen. U dient dan in eigen land de btw aan te geven.
Is het mogelijk om met één of twee krachtige armaturen de complete paardenbak te verlichten?
Helaas niet.
Een belangrijk onderdeel van een lichtplan is de gelijkmatigheid van de verlichting, oftewel is er overal evenveel licht of zijn er donkere plekken in de paardenbak. Donkere plekken zijn een teken dat de het lichtbeeld niet optimaal is. De oplossing is om één of meerdere lichtmasten bij te plaatsen. Het gebruik van een krachtiger armatuur bij hetzelfde aantal lichtpunten zal het lichtbeeld niet verbeteren: de donkere plekken zullen minder donker worden en onder de lichtmast zal nog veel meer licht vallen terwijl dat niet nodig is. De beste oplossing voor een goed lichtbeeld is het plaatsen van voldoende lichtmasten.
Wat krijg ik als ik een complete lichtmast bestel?

Iedere mast die wij afleveren is geheel compleet. Compleet wil zeggen dat u alle benodigde onderdelen ontvangt die u nodig heeft om de mast te installeren.

– Geanodiseerde lichtmast
– Gegalvaniseerd kantelanker
– Gegalvaniseerde kantelplaat
– Draadeinden voor de fundering
– Tikvrije inwendige bedrading
– Beugel voor het armatuur
– Bouten en moeren voor bevestiging van het armatuur
– Bouten en moeren voor bevestiging van het kantelanker op de draadeinden
– Armatuur, led of gasontlading
– Gelmof, dit is afhankelijk van het type armatuur dat u bestelt
– Montage instructie

Is het mogelijk om een demo te krijgen van de ledarmaturen
Ja, wij hebben een aantal demo modellen staan die wij versturen naar onze prospects.